Skip to main content

7 tips voor een rustige Sinterklaastijd

De Sinterklaastijd is weer aangebroken. Een gezellige tijd, waar kinderen het hele jaar naar uitkijken. Voor veel kinderen is het alleen ook heel spannend en druk. Allerlei activiteiten, de verlanglijstjes en het Sinterklaasjournaal zorgen voor veel prikkels. Kinderen hebben het er veel over, stellen allerlei vragen en hebben hoge verwachtingen. Ze worden druk, slapen slechter en zijn daardoor sneller moe. Gelukkig kan je op een aantal manieren zorgen voor rust. Zo geniet je samen met je kind volop van de Sinterklaastijd. Ik geef je 7 tips. 

1. Bied zoveel mogelijk structuur

Kinderen zijn gebaat bij structuur. Het geeft overzicht, duidelijkheid en rust. De Sinterklaastijd is al onrustig genoeg. Bied daarom zoveel mogelijk structuur en houd jullie gebruikelijke dagstructuur zoveel mogelijk in stand. Gaan jullie de schoen zetten? Zorg er dan voor dat je dit al hebt gedaan op het moment dat je zoon of dochter normaal gesproken naar bed gaat. Kijk de volgende ochtend kort naar wat er in de schoen zit en spreek af dat je kind hier ’s middags direct mee mag spelen. Probeer vervolgens zo goed mogelijk jullie gebruikelijke ochtendritme weer op te pakken.

2. Maak samen een kalender

Van onduidelijkheid worden kinderen extra onrustig. Ze weten niet waar ze aan toe zijn en hebben daardoor veel vragen. Je kunt je voorstellen dat dit in de Sinterklaastijd wordt versterkt. Maak daarom samen met je kind een kalender en schrijf hierop de planning voor de komende weken op. Wanneer is de intocht? Wanneer komt Sinterklaas op school, de sportvereniging of de BSO? Op welke dagen zetten jullie de schoen en wanneer vieren jullie pakjesavond?

Door dit samen met je kind te doen, maak je de planning visueel. Je kind weet zo precies wanneer er wat gebeurt. Naast dat het duidelijkheid geeft, voorkomt het grotendeels ook strijd. Hoort je kind dat een vriendje wel zijn schoen mag zetten op een avond dat dit niet op jullie kalender staat? Waarschijnlijk vraagt het dan aan jou of jullie dit ook gaan doen en wordt hij of zij even boos als het niet mag. Het is dan extra belangrijk om je consequent aan de planning te houden. Uiteindelijk geeft dit je kind namelijk juist rust en vertrouwen.

3. Haal de spanning weg

Kan Sinterklaas wel binnenkomen om een cadeau in mijn schoen te doen? Heeft hij mijn verlanglijstje wel gekregen? Slaat hij ons huis niet over op pakjesavond? Dit zijn enkele van de vele vragen die kinderen hebben. Die zorgen voor veel spanning. Luister naar deze vragen. Zie en hoor je kind en bedenk oplossingen voor de vragen. Op deze manier verminder je de onrust.

Het uitpakken van de cadeaus bij pakjesavond is ook erg spannend voor kinderen. Krijgen ze eindelijk die racebaan of pop die ze zo graag wilden? Omdat het voor de kinderen met name om de cadeautjes gaat, willen ze die het liefst allemaal in één keer uitpakken. Houd hier rekening mee. Bedenk en bespreek van tevoren hoe je de avond wilt vieren:

  • Wil je dat je zoon of dochter die spanning zo snel mogelijk kwijtraakt? Dan kan je ervoor kiezen om je kind meteen de cadeaus uit te laten pakken.
  • Wil je het liever gezellig, met een gezelschap vieren? Bespreek dan van tevoren duidelijk wat de bedoeling is. Spreek bijvoorbeeld af dat iedereen één voor één een cadeautje mag uitpakken en dat jullie naar elkaars gedicht luisteren.

Tip: Laat je kind vlak voor het luisteren naar een gedicht een paar pepernoten pakken. Het zal deze aandachtig opeten en langer kunnen luisteren.

4. Doe niet enkel Sinterklaas activiteiten

Het is natuurlijk heel leuk en gezellig om deze weken gezellig pepernoten te bakken, een pietenmuts te knutselen, Sinterklaasliedjes te luisteren en boekjes te lezen over Sinterklaas. Zorg er alleen voor dat je dit afwisselt met andere activiteiten die niet in het teken staan van Sinterklaas. Kinderen vinden het leuk, maar ook heel spannend. Bovendien staat op school, bij de sportclub en op de BSO ook veel al in het teken van Sinterklaas. Bekende activiteiten die niet met Sinterklaas te maken hebben, geven kinderen weer meer rust.

Het Sinterklaasjournaal is ook iets wat kinderen in deze tijd graag willen kijken. Hier zit altijd een verhaallijn in waarbij iets misgaat. Dat geeft je kind natuurlijk nog meer spanning. Probeer daarom het kijken naar het Sinterklaasjournaal te beperken. Kijkt je kind het ook op school? Kijk het dan ’s avonds bij jullie thuis niet. Wordt er niet op school naar gekeken? Kijk het dan overdag terug, zodat je kind niet met spanning naar bed gaat.

5. Zorg voor extra rust tussendoor

Vooral in de week voor 5 december is het onwijs druk voor jouw zoon of dochter. Sinterklaas komt langs op school, de sportvereniging, de BSO en misschien ook nog wel op het werk van papa en mama. Nadat jullie een paar keer de schoen hebben gezet, brengt Sinterklaas ook eindelijk een zak cadeaus bij jullie thuis langs.

Zorg er daarom voor dat je niks extra’s plant. Zo kan je om die activiteiten heen de rust bewaren. Plan bijvoorbeeld geen afspraak bij de tandarts of de kapper en ga niet samen nieuwe kleren kopen in de drukke stad.

Creëer daarnaast thuis meer uitraas- en rustmomenten. Gooi eerst buiten alle energie eruit en doe daarna binnen een rustige activiteit. Het verschilt per kind welke activiteiten hiervoor helpen. Denk bij een drukke activiteit aan tikkertje, voetballen of in de speeltuin spelen. Een boekje lezen, knutselen of met de Lego spelen, brengen veel kinderen weer helemaal tot rust.

Houd je tevens extra goed aan de normale bedtijden van je kind. Alle indrukken en spanningen worden tijdens het slapen verwerkt. Hij of zij heeft het dus hard nodig. Kan je kind niet in slaap komen door de spanning? Praat er dan eerst met elkaar over.

6. Gebruik Sinterklaas niet als pedagogisch middel

Het is heel aanlokkelijk om Sinterklaas en de Pieten te betrekken in de opvoeding. Het maakt namelijk veel indruk dat Sinterklaas stoute kinderen geen cadeaus geeft of je kind geen schoen mag zetten als het niet luistert. De kans is groot dat hij of zij goed zal luisteren. Dit doet het alleen vanuit angst, waardoor het alleen maar meer gespannen zal zijn. Bovendien is het effect van korte duur en ben jij als opvoeder toch echt degene die grenzen moet stellen, niet Sinterklaas. Vermijd dit dus.

7. Sluit de periode bewust af

Op 6 december zal Sinterklaas weer terug naar Spanje gaan. Besteed hier aandacht aan door een uittocht te bekijken of nog één keer Sinterklaasliedjes te zingen. Op deze manier sluit je samen met je kind de periode bewust af. Zo kan de rust weer terugkeren.

Onrust en spanning zijn onvermijdelijk, maar met deze tips houd jij de Sinterklaastijd zo rustig mogelijk. Om alle spanningen te kunnen hanteren, zal je kind jou nodig hebben. Je zorgt hiermee voor de emotionele veiligheid van jouw kind. Samen kunnen jullie genieten van het kinderfeest en geluk beleven aan de aandacht van de grote kindervriend.

Met Marcato coaching streef ik de emotionele veiligheid van kinderen na. Want in mijn optiek zijn gelukkige kinderen, kinderen die emotioneel veilig opgroeien. Geniet samen van de gezellige tijd en je blije zoon of dochter.